Energiebesparingsplicht in 2023? Er zit flink wat besparing onder de grond!

energiebesparingsplicht2023
05 juni 2023

Heeft uw onderneming een ‘energiebesparingsplicht’? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Maar wat is het precies en hoe kan het in je voordeel werken? De 'energiebesparingsplicht' is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Nederland. Het is een maatregel gericht op het bevorderen van energie-efficiëntie en het verminderen van het energieverbruik in verschillende sectoren.

Waarom de energiebesparingsplicht?

De energiebesparingsplicht 2023 is voornamelijk van toepassing op bedrijven en instellingen die jaarlijks een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken. Het geldt voor ondernemingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruiken. Deze bedrijven hebben dan een zogeheten informatieplicht en zullen energiebesparende maatregelen moeten nemen. Het gaat dan om maatregelen die zich binnen een tijdsbestek van 5 jaar terugverdienen. Deze investeringen verdienen zich dus snel terug!


Het doel van de energiebesparingsplicht is het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaam energiegebruik. Door energiebesparende maatregelen te nemen, kunnen bedrijven hun energieverbruik verminderen en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Dit draagt bij aan de nationale klimaatdoelstellingen en helpt de overgang naar een meer duurzame samenleving te versnellen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een lijst opgesteld met erkende energiebesparende maatregelen, die bedrijven kunnen implementeren om aan de energiebesparingsplicht te voldoen. Deze maatregelen variëren van het verbeteren van isolatie en verlichting tot het efficiënter maken van industriële processen.

Benieuwd welke eisen er voor uw pand gelden? Dat kan eenvoudig met de ‘Wetchecker energiebesparing’. Met de Wetchecker energiebesparing van de RvO checkt u welke wettelijke verplichtingen er voor uw organisatie of gebouw zijn. Bekijk de Wetchecker hier

 

Energie besparen met HC PS

Het kan voor u interessant zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen. Uit energiescans blijkt namelijk dat veel ondernemers tot 30% kunnen besparen op de energiekosten.

Wist u dat er ook een flinke energiebesparing is te realiseren in de parkeergarage? Oude parkeergarage ventilatiesystemen maken vaak gebruik van gedateerde technieken met motoren die veel energie verbruiken. Daarnaast beschikken deze systemen vaak over onvoldoende regeltechniek waardoor er niet vraaggestuurd geventileerd wordt. Hierdoor draaien de ventilatoren vaak op een hoog vermogen terwijl dit niet nodig is.

Nieuwe technieken maken het mogelijk om een bestaand systeem -met behoud van dezelfde normering- een heel stuk energiezuiniger te maken. HC PS kan hiervoor een systeeminventarisatie maken, waarbij ook aandacht is voor de levensduur van de huidige componenten, het in zijn geheel of gedeeltelijk aanpassen van het systeem en eventuele integratie van klantwensen. Op basis van deze inventarisatie kunnen wij vervolgens een nieuw ventilatie-ontwerp maken.

Dit ontwerp wordt geleverd inclusief een verbruiksanalyse, waarmee direct inzicht wordt verkregen over de mogelijke besparing op het vlak van energiekosten, maar daarnaast ook inzicht geeft over de terugverdientijd van de eventuele investering. Een gedeeltelijke of totale vervanging van het systeem levert een aanzienlijke besparing op ten aanzien van de onderhoudskosten. De eerste jaren na de installatie is daarnaast vrijwel geen of slechts beperkt sprake van vervangingskosten. Bent u in het bezit van of verantwoordelijk voor een parkeergarage die voorzien is van een verouderd ventilatiesysteem en wilt u graag de energiekosten verlagen? Investeren in een nieuw systeem is hiervoor de juiste oplossing!  

Wij denken graag met u mee voor een energiebesparende oplossing met een hoge terugverdientijd. Maak een afspraak met Michelle Versteeg via 0416-650075 of kijk op de contactpagina.

Energie besparen met HC PS

Meer nieuwsberichten

geografischpaneelwebsite

Eigen geografische panelen

vsk2020 terugblik

HC PS blikt terug op een succesvolle VSK 2020

bedrijvenmarkt hcps

Bedrijvenmarkten