Over de nieuwe Omgevingswet en veiligheidssystemen in parkeergarages

21 maart 2022

Recent heeft het Kabinet definitief een datum gekozen voor het invoeren van de nieuwe Omgevingswet. Deze zal met ingang van 1 januari 2023 van kracht zijn, waarmee ook de Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) effectief zal worden. De adviseurs van HC PS vertellen u graag meer over de impact van deze nieuwe wet in relatie tot de veiligheidssystemen in parkeergarages.

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2023 (lees hier de publicatie op de website van de Rijksoverheid). Hiermee wil het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening alle betrokken partijen voldoende tijd geven om de voorbereidingen op deze nieuwe wetgeving zorgvuldig in te voeren. Samen met de Omgevingswet zal ook het Besluit bouwwerken leefomgeving effectief worden (Bbl). In dit besluit staan alle regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken opgenomen. Ook regels over het gebruik en de staat van een bouwwerk én over het uitvoeren van eventuele bouw- en sloopwerkzaamheden zijn hierin vastgelegd (lees hier meer over de Bbl). 

Advies over veiligheidssystemen

Het uitstellen van de invoerdatum naar 1 januari 2023, heeft als gevolg dat omgevingsvergunningen die in 2022 worden aangevraagd nog onder de huidige regelgeving zullen vallen. 

De adviseurs van HC PS volgen alle ontwikkelingen rondom deze nieuwe wetgevingen nauwgezet, want mogelijk hebben deze ook gevolgen voor de eisen die gesteld zullen worden aan de veiligheidssystemen die onder meer in parkeergarages worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke verplichting van sprinklers in parkeergarages onder woningbouw (zie ook deze publicatie op www.brandveilig.com).

Bij eventuele vragen omtrent dit onderwerp helpen wij u graag op weg - bel 0416 - 650 075 of mail naar [email protected].

 

 

Meer nieuwsberichten

20220921_160337.jpg

Het hoofd koel houden

de-bunkertoren.jpg

HC TS stelt wederom een overdruksysteem in bedrijf in een imposant gebouw

Wij zijn op zoek naar een Sales Engineer!