Veiligheid voorop bij project De Zalmhaven!

02 november 2020

Voor het bijzondere project De Zalmhaven te Rotterdam levert HC PS diverse veiligheidssystemen, waaronder het parkeergarage ventilatiesysteem en overdruksysteem voor de trappenhuizen.

De Zalmhaven: een bijzonder en uniek project

Project De Zalmhaven, welke momenteel wordt gerealiseerd, is met recht een bijzonder project te noemen. Met een hoogte van 215 meter zal De Zalmhaven de hoogste wolkenkrabber in de Benelux worden. Gevestigd in het Scheepvaartkwartier te Rotterdam, biedt de toren haar bewoners straks prachtige vergezichten, uitkijkend over de stad, rivier De Maas, het Museumpark of de Erasmusbrug. De architect van deze indrukwekkende toren is Dam & Partners en de bijzondere bouw is in handen van BAM Bouw & Techniek. Vanwege de enorme hoogte, heeft BAM heeft zogenaamde hijsloods ontwikkeld, die een veilige werkplek creëert op de verdiepingen en steeds omhoog wordt gevijzeld naar een volgende te realiseren verdieping.

Parkeergarage ventilatiesysteem

Bij het project De Zalmhaven wordt ook een parkeergarage gebouwd van circa 14.000 m², bestaande uit ongeveer 500 parkeerplaatsen verdeeld over vier parkeerlagen. De parkeergarage wordt voorzien van een HC PS parkeergarage ventilatiesysteem met een duurzaam karakter: uit de afgevoerde lucht uit de parkeergarage, maximaal 150.000 m³/h, wordt door BAM Energy Systems warmte en koude teruggewonnen om zo energie te besparen. HC PS levert naast de parkeergarageventilatie ook het CO/LPG-detectiesysteem, de opdrachtgever bij dit project is BAM Bouw en Techniek Grote Projecten.

Trappenhuis overdruksysteem

Een belangrijk onderdeel van de brandveiligheidsvoorzieningen in de hoogbouw van De Zalmhaven is de overdrukinstallatie in de rooksluizen van de trappenhuizen, geleverd door HC TS (onderdeel van HC PS).

Als er een brand op een woonlaag ontstaat, dan worden op die bouwlaag de rooksluizen op overdruk gebracht. Door deze overdruk kan er bij gesloten deuren geen rook in de rooksluizen infiltreren en daarmee ook niet in de trappenhuizen. Bij een geopende deur van de woonlaag naar de rooksluis wordt er een luchtsnelheid gecreëerd, zodat er geen rook met vluchtende personen mee de rooksluis in kan komen en dus ook niet in het trappenhuis.

Gezien de hoogte en de veiligheid worden er totaal vier separate overdrukinstallaties aangebracht, waardoor er een nog grotere betrouwbaarheid ontstaat.

Meer nieuwsberichten

Over de nieuwe Omgevingswet en veiligheidssystemen in parkeergarages

Eigen geografische panelen

Succesvolle deelname ISH 2019